Josefin Wangel hos God Bostad

Den 21 maj bjuder God Bostad in forskaren Josefin Wangel för ett samtal om hållbar stadsutveckling. För en månad sedan (DN 13/4) kom Josefin med ett ilsket angrepp på Stockholms ekologiska mönsterområden - Hammarby sjöstad och Norra Djurgårdsstaden. Den kompromisslösa rubriken löd: ”Om alla bodde som i Hammarby sjöstad vore det en katastrof”.

DN:s intresse växtes av Josefins text Hur hållbara är Hammarby sjöstad och Norra Djurgårdsstaden?, skriven för antologin Hållbarhetens villkor (Bokförlaget Arena, 2013).

Hållbar utveckling granskas här som socialt konstruerat begrepp. Alltså, vad vi menar när vi talar om hållbarhet i social, ekonomisk eller ekologisk betydelse. Risken med för löst definierade begrepp och svävande målsättningar är att vitala faktorer lämnas utanför.

En hållbar stad måste förstås som ett system, byggt av ett konsumerande kärnområde och ett försörjande kringland. Det kan tyckas självklart – vilken femtonåring som helst kan räkna ut det – men ändå görs inte det uppenbara. Mot varje spår av förnuft mäts städers (och länders) ekologiska avtryck inte i konsumtion utan produktion, inom dess geografiska gränser. Detta är grunden för den falska bokföringen.

Om vi godtar av Josefin Wangel har rätt. Om vi accepterar att ekologisk hållbarhet, i Hammarby sjöstads eller Norra Djurgårdsstadens tappning, är en katastrof och förstår att den, tillämpad i global skala, skulle mångdubbla jordens resursanvändning kommer vi till en fråga: Vilka krafter bevarar myterna och hur kan de motverkas? Eller omformulerat kanske så här: Vilket samhälle kan bli hållbart?

För en kortare text av Josefin se Vad är egentligen en hållbar stad?, publicerad på Arkus hemsida.

 

kommentarer

skriv ny kommentar

  • Webbadresser blir till länkar automatiskt.

Mer om formatering.

CAPTCHA
GOD BOSTAD undrar om du är mänsklig?
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.