Hus i parkeringshus

 Berget. Arkitekter: BIG (och JDS architects). FOTO: Vibeke Jansson. Artificiella terrasser byggs upp på ett parkeringshus.

 

Bjarke Ingels är en mycket skicklig arkitekt. Jag häpnade när jag på en studieresa såg VM-huset, ett bostadshus med glas från golv till tak. Dessutom var det billigt att bygga. Men det är inte VM-husets modernistiska fasader jag vill prata om utan det andra modernistiska huset, på andra sidan gatan, som kallas "berget", även det ritat av Bjarke Ingels.

VM-Huset. FOTO: Vibeke Jansson.

 

Berget är klätt i aluminiumplåt med ett motiv av Himalayas bergstoppar. Bakom plåten ryms ett parkeringshus med 480 parkeringsplatser. Ovanpå alla bilar terrasserar 80 lägenheter ner för en artificiell sluttning av parkeringsplatser. Designmässigt är huset en pärla, men ur en miljöaspekt är det tveksamt om vi bör bo i ett parkeringshus. En bil släpper ut 3000 kg koldioxid och 480 bilar... Ja, ni förstår själva, det blir rätt mycket koldioxid.

FOTO av berget: Vibeke Jansson.

 

Att "berget" vinner pris som bästa bostadshus i World Architecture Festival i Barcelona bekräftar hur viktig bilen är för oss.  Antagligen valde juryn "berget" till bästa bostadshus bara för att det låg i ett parkeringshus. För många är bilen bara något positivt. När jag gick i högstadiet drömde jag precis som min kompis om att ha en Ferrari Testarossa. Kanske är det fler som delat den ungdomsdrömmen? Eller drömmer ni fortfarande?

 

 

 

 

 

Idag finns teknologin som gör att vi inte behöver skiljas från våra bilar mer än nödvändigt. Och varför skulle vi? Lika stolta som vi är över vårt designade kök är vi såklart över våra bilar. Om vi hostar upp några hundratusen för en bil, varför inte köra upp bilen på balkongen och parkera den utanför vardagsrummet där den kan stå och blänka medan vi serverar våra gäster?

 

 
 
 
 
 
Hus i parkeringshus. Idag finns teknologin. Bilhissen gör att vi inte behöver skiljas från vår bil.

 

 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
När man bor i ett parkeringshus måste man stänga av motorn när man går och lägger sig så att man vaknar igen. För att vara på den säkra sidan får bilen stanna ute på balkongen, även om det
känns frestande att köra in den i vardagsrummet.

 

 

 

Alliansen älskar också bilar. De har reglerat vår stad så att varje ny bostad i Stockholm måste ha minst en parkeringsplats. Parkeringsplatsen bör även ligga i ett garage i själva bostadshuset.

I skriften Ett friare Stockholm – Halvtid (Stockholm 2008-09-23) skriver Sten Nordin (m), Lotta Edholm (fp), Ewa Samuelson (kd)

Parkeringstalet vid nybyggnation ska höjas.
Uppfyllt. Parkeringstalet är höjt till 1,0 per bostad enligt beslut av kommunfullmäktige 2006-12-08.

Och trots att detta beslut är ett av det mest miljöovänliga beslut som tagits av politiker är det politiskt gångbart. Beslutet resulterar i att Stockholm ökar sina utsläpp med hundratals miljoner kilo koldioxid varje år. Vi älskar våra bilar så pass mycket att det inte spelar någon roll hur farliga de är för miljön. Vi väljer hellre ett parti som ger oss en parkeringsplats än ett parti som motverkar bilen. Vi tänker att varför ska jag behöva vara utan bil. Varför ska jag behöva ändra mitt sätt att leva?

För tjugo år sedan var det ovanligt med "hus i parkeringshus". Idag går det inte att få bygglov om man inte bygger ett "hus i parkeringshus". Alla nya flerbostadshus i Stockholm är utan undantag "Hus i parkeringshus". Mina två senaste bostadsprojekt hade stora garage i källaren med över hundra bilar per garage, ett låg i Liljeholmen och ett annat i närliggande Årstaberg. Det projekt jag ritar på idag har ett garage i bottenvåningen och vi oroar oss i dagsläget för att vi inte ska få bygglov för att vi har för lite parkeringsplatser. Inte ens dagens mest miljöprofilerade områden Norra Djurgårdsstaden och Västra Liljeholmen slipper undan alliansens garage. Men jag tycker att det är dags att hitta en ny typologi för våra klimatsmarta bostäder, för det finns många anledningar till att inte bo i ett parkeringshus.

 

 

 "Hus i parkeringshus". FOTO: Vibeke Jansson.

 

 Interiörbild av ett av vår tids mest hyllade bostadsprojekt. Berget. FOTO: Vibeke Jansson.

 

kommentarer

Själv tycker jag att idén med CarLift ser utmärkt ut. Jag skulle helst vilja bo i en lägenhet med direkt passage till ett stort mekargarage, gärna med fint, spa-liknande badrum emellan. Detta på grund av att jag gillar att meka med bilar och tänker mig hur skönt det vore att kunna lägga sig i badkaret med en iskall öl efter ett pass i overall.

Helst skulle jag vilja bo i Stockholms innerstad, men det är inget alternativ för mig, eftersom det är alldeles för ont om och dyrt med garageplats där. Nu bor jag i Hagsätra, men förutom att jag kan ägna mig mer åt min hobby har den förorten inga fördelar framför innerstan. Dålig service, restauranger på matförgiftningens gräns, trist mentalitet bland folk samt stora kriminalitets- och missbruksproblem i området.

Och totalt sett kör jag nog mer bil än jag skulle göra om jag bodde i city, vilket jag alltså inte gör på grund av parkeringsbristen. Det måste ju vara ännu sämre för miljön än att ha ett garage.

Men varför är det då en stor parkeringsplats runt WM-huset?

Iden med Berget är ju (bl a) att många av de andra husen ska slippa parkering i källaren.

skriv ny kommentar

  • Webbadresser blir till länkar automatiskt.

Mer om formatering.

CAPTCHA
GOD BOSTAD undrar om du är mänsklig?
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.