NATUREN REGERAR

NATUREN REGERAR

Antoni Gaudís Casa Batlló i Barcelona.

 

Tänk Gaudí, casa Batlló, Modernisme: glöm det! Glöm alla kategorier, fack, där man har placerat olika arkitekter, arkitektur, stilar. I slutet sätter man en etikett, en lapp, skriver "hus i Jugendstil" eller "postmodernistisk arkitekt" och arkiverar den för gott.

Istället bör man alltid titta med nya, nyfikna ögon.

Jag har just varit i Barcelona och lite motvilligt en dag har jag köat för att komma in i en av Antoni Gaudi´s mästerverk: Casa Batlló. Inträde 16 €, endast catalaner får rabatt, en familj från Madrid får betala full pris.

När man väl är inne blir man häpen. Det man trodde var ren fantasi eller enbart en "stil" (Modernisme, Jugendstil, Art Nouveau, Liberty är olika varianter av samma rörelse) har här alltid en startpunkt i funktionen.                                                                                                                                                

Ljusgårdar och andra lösningar gör att ljuset faller långt ner i huset. Redan i den storslagna trappan som leder till "piano nobile" faller dagsljuset fint. Olika färger och nyanser på glaset följer optiska regler och verkar för de boendes komfort. Mörkare toner av blå längst upp, ljusare längre ner, tills fönstret blir helt transparent, där herr Batlló kunde titta ner på de förbipasserande på Passeig de Gracia, och samtidigt bli sedd själv, beskådad. 

"...ingen värme utan ventilation" citeras Gaudí genom audioguiderna, naturlig ventilation eftersträvas alltid, ofta genom reglerbara lameller som är integrerade i dörrens design.

Även de fantasifulla dekorerade skorstenarna på taket följer med mjuka former rökens väg ut från huset och avslutas med ett horisontellt band som är självklart dekorativt, men som samtidigt försäkrar att röken kommer ut även den blåsigaste dagen.

De två gårdarna är inglasade men en enkel och beprövad lösning gör att regnvatten samlas i en inre ränna, samtidigt som luften cirkulerar fritt. Långt ifrån våra förseglade lösningar som har skapat massvis med fuktproblem.

Fasaden som vätter mot nordost, artikulerar sig och stretchar ut sig för att få utblickar och nå solstrålar. 

I slutet blir allting vackert, funktionen har tagits på allvar. 

Hur solen faller, vatten rinner, vinden blåser "formar" huset. Naturen regerar.  

(samtliga foto: Alessandro M. Lucca)

kommentarer

Ja vi kommer dit, datoriseringen kommer slå igenom i byggbranchen med en vacker dag och då kommer det inte vara dyrare att cut-and-pastea eleganta fasader och spännande speciallösningar på de tänkta framtida fastigheterna, än att rita rätblock staplade på varandra som idag. Specialbyggena kommer sättas ihop av automatiserade byggverkstäder, och som programvara sedan fixar ihop en smidig logistikkedja till, för att få fram väggsektionerna till bygget i rätt ögonblick till bästa pris.

När...? Ingen aning, kanske om 10 år, kanske om 100, men vi kommer dit.

Grym layout och grymma bilder.

Tack Alessandro för att du påminner oss om Gaudís bostäder.

Det gör ont att jämföra dessa bostäder med dagens tunnputshus med utfackningsväggar från småland. CASA BATTLÓ är troligen antitesen till passivhuset. Kommer vi någonsin tillbaka till den svunna epok där arkitektur var konst och där arkitekter tilläts prägla husen?

skriv ny kommentar

  • Webbadresser blir till länkar automatiskt.

Mer om formatering.

CAPTCHA
GOD BOSTAD undrar om du är mänsklig?
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.