Lista med sju punkter för minskade utsläpp av koldioxid från våra städer

 

Organisationen www.350.org har tagit sitt namn efter den mängd koldioxid som forskare menar att atmosfären klarar av.

350 is the number that leading scientists say is the safe upper limit for carbon dioxide—measured in "Parts Per Million" in our atmosphere. 350 PPM—it's the number humanity needs to get back to as soon as possible to avoid runaway climate change. källa: www.350.org

Www.350.org manar till eftertanke och handling kring våra klimatförändringar. Den 24 oktober är en "internationell dag of handling mot klimatförändringarna". Det största som händer i Sverige, i skrivande stund, är att Ane Brun uppträder tillsammans med tjugofem andra artister för att uppmärksamma dagen.

Många menar att arkitekter har ett stort ansvar när det gäller klimatförändringarna. Det är vi som ska fixa till städerna så att de inte släpper ut så mycket koldioxid. Vad gör arkitekterna när artisterna sjunger?

Det här är min snabba lista med sju punkter jag anser vara mycket viktiga för att minska på koldioxidutsläppen i våra städer. Svenska arkitekter är ett mycket tyst släkte, men jag är nyfiken på vad andra arkitekter tycker. Har jag rätt eller fel? Och självfallet undrar jag även vad ni andra dödliga tycker?

1. Avskaffa parkeringsnormerna. Varje ny bil i våra städer är ett tillskott på 3 ton koldioxid. Varje ny parkeringsplats är hem åt en ny bil. Sätt en maxgräns för hur många bilar man får bygga per bostad inte en minimigräns. Gör det lagligt att bygga en bostad utan parkeringsplats!

2. Sluta bygg mer bilvägar. Mer bilvägar betyder mer bilar vilket betyder mer koldioxidutsläpp. Varför lägga ner 28 miljarder på förbifart Stockholm när jorden håller på att gå under av koldioxidutsläpp? Är vi galna?

3. Värm inte upp hus med el såvida den inte kommer från förnyelsebara energikällor. Värm istället hus med biobränsle. Elda i kakelugnen, eller värm huset med fjärrvärme.

 4. Sluta reglera bostäder efter köpt energi. Reglera istället bostäder efter hur mycket koldioxid de släpper ut.

5. Lägg ner 28 miljarder på att bygga cykelbanor, gångbanor, inlinesbanor etc. Bygg banor för allt som tar sig fram för egen maskin, sk aktivtransport. Låt oss göra allt för att underlätta för att slippa ta bilen till jobbet. Bygg cykelställ som man kan låsa fast sin cykel i utan att den blir stulen. Ordna med duschar och omklädningsrum på arbetsplatserna. Köp in cyklar till de anställda.

6. Bygg hus med material från plasten. Precis som våra förfäder byggde hus av det som fanns på orten borde vi göra detsamma. Vi kan inte köpa sten från Kina eller fönster från Polen. Varför ska vi köpa tegel från Danmark? Upprätta lokala tegelbruk i Sverige igen, så som förr i tiden. Lättbetong är en svensk uppfinning, idag köper vi den från Tyskland och transporterar på lastbil. Om vi slutar importera byggmaterial slipper vi överbelasta våra trafiksystem och vi slipper bygga förbifarter.

7. Reglera bilen. Varför är det tillåtet att köra en SUV som spyr ut 5 ton koldioxid per år? Ställ krav på hur mycket koldioxid en bil får släppa ut per kilometer. En svensk snitt bil släpper ut 3 ton koldioxid per år. Det är tokmycket!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kommentarer

Lars, jag instämmer till fullo och hoppas att punkterna nu kommer upp till regeringsnivå för beslut!

Charlotte

Jorden kmr dö ut om vi nt gör ngt åt saken, det e ett seriöst problem!

Ibland går det lite för fort på tangentbordet.

Hoppas vi ska bygga med material från platsen.... och inte av plast! Förövrigt en hellyckad kväll på södrateatern med Lullabies!

skriv ny kommentar

  • Webbadresser blir till länkar automatiskt.

Mer om formatering.

CAPTCHA
GOD BOSTAD undrar om du är mänsklig?
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.