Hus utan värmesystem, sanning eller myt?

Våra bostäder står i ständig förändring, likaså sättet vi värmer upp dem. För två hundra år sedan värmde man upp sin stuga med ved i spisen. Idag värmer vi stugan på en mängd olika sätt, men väldigt sällan med ved i spisen. Vi reflekterar sällan över hur bostaden blir varm, det bara fungerar. Förr i tiden var saken helt annorlunda, det var ett tungt arbete att få värme i stugan. På vintern högg man ner träd, på våren sågade man upp den och klöv den till ved som man sedan staplade på hög för att torka i vårsolen. På hösten lade man in veden i vedboden, för sedan på vintern hämta in ved och fylla upp vedlåren. Idag vet vi knappt hur våra hus blir varma, nya hus lanseras till och med som hus utan uppvärmningssystem, de kallas för passivhus eller egenvärmehus.

Om drängen som klöv ved med klyvyxa hade hört att det fanns hus utan uppvärmningssystem hade han nog skakat på huvudet och utbrustit: "Ett hus utan uppvärmningssystem, jag har väl aldrig hört på maken".

Är egenvärmehusen den optimala lösningen för ett hållbart boende där all värme kommer från den egna kroppen? Hur är det möjligt att bygga ett hus utan uppvärmningssystem?

Villa Granbäck kallar sig Stockholms första passivhus och sponsras av mineralullsindustrin. Ytterväggarna består av två lager plastfolie och en halvmeter minneralull.

 

Jag vet inte vem som var först med att kalla passivhus för hus utan värmesystem, men arkitekten Hans Ek lanserade i alla fall sina passivhus under devisen "Hus utan värmesystem". Sedan dess skriver var och varannan journalist om passivhusens förträfflighet, att de bara värms upp av den egna kroppen. Men alla köper inte det resonemanget, Christer Harrysson, professor i bygg- och energiteknik vid Örebro universitet säger "Att kalla husen för hus utan värmesystem är lögn och bedrägeri. De har visst ett värmesystem. Ett elbatteri värmer tilluften - husen har ett luftvärmesystem. Det finns husfabrikanter som ligger på samma energiförbrukningsnivå, 70-80 kWh per kvadratmeter och år, med vanlig frånluftsventilation och vattenradiatorer. Lindåshusen är inte unika." (källa:Arkitekten)

Ja visst har egenvärmehuset (och passivhuset) ett värmesystem, precis som Christer Harrysson säger har den ett 1000w elbatteri som förvärmer luften när det blir kallt. Den har också en värmeväxlare, ett FTX-aggregat, som drar ström, 1kW ström blir till 2-3 kW värme. På vintern används även en varmvattenberedare för att värma allt vatten. Egenvärmehuset har flera uppvärmningssystem och alla går på el och den energi som går åt är inte försumbar. En studie av Anna Joelsson (från Mittuniversitetet) visar att ett passivhus gör av med lika mycket primärenergi som en ordinär sjuttiotalsvilla. Men än mer intressant är kanske hur mycket koldioxid egenvärmehuset släpper ut.

Eftersom huset drivs med el så måste man studera varifrån elen kommer. När kvicksilvret faller stiger elkonsumtionen i Sverige och vi sätter in reservkraft i form av kolkraftverk och gasturbinkraftverk för att klara effekttopparna. Vattennivåer i älvarna är låga, mörker och kyla göra att solfångare och solceller inte fungerar. Det är nu när det är som kallast som egenvärmehuset använder största delen av sin elförbrukning. Den elen som används kallas marginalel och släpper ut upp mot 1000kg koldioxid per MWh. Byggherrarna har insett sambandet mellan  marginalel och uppvärmning av egenvärmehus och säljer därför sina egenvärmehus tillsammans med miljömärkt el för att undgå kritik. Frågan är hur detta fungerar i praktiken. Vilka vindkraftverk genererar ström till egenvärmehusen i december?

Man kan fråga sig varför passivhuset lanseras som ett hus utan väremsystem när de uppenbart har flera stycken? Trodde Hans Ek, och övriga inblandade, verkligen att de byggde ett hus utan värmesystem? Det verkar osannolikt. Det verkar mer troligt att det handlade det om PR och möjlighet att få forskningspengar. Det tråkiga med den här osanningen är att många journalister, som ofta inte är så kunninga i energifrågor, sprider ryktet vidare. En annan tråkighet är att köparna blir lurade. Vad säger konsumentverket om den här typen av marknadsföring?
 

kommentarer

Men vad fan vad korkat skrivet. Några premisser i bluddret om Svensk forskning och hus som värms med el är förbigånget, t.ex. definitionen av energi. Är det inte rimligare att först ställa frågan hur mycket energi som går åt för att driva ett hus? Att det går åt mer energi att värma ett hus med ett klimatskal på 500mm isolering än ett med 145mm isolering är ju lite att förneka fysikens lagar. Och vem har sagt att ett passivhus inte kan värmas med fjärrvärme. Frågan är hur mycket energi som måste tillföras ett hus för att det ska fungera. Sen får man själv välja var den energin kommer ifrån. Och mig veterligen så är det ingen som hindrar någon från att driva värmebatteriet i FTX-aggregatet med en värmepump.
/Snickaren

Bodde, i ett passivhus i Ellös på Orust. De enda som blev glada var elförsörjningsbolaget.
Ren och skärt bedrägeri.

Passivhusbluffen

Alla passivhus har ett uppvärmningssystem. De flesta har element (batteri) i FTX systemet. Vissa har de mer synligt, i form av direktverkande el i varje rum, som till exmepel Blå Jungfrun i Stockholm. De bästa använder fjärrvärme som uppvärmningskälla.

FTX som drar 1kW?? Fläktarna i ett FTX-system ligger runt 0,1 kW. FTX i sig är väldigt bra ur energisynpunkt (samt givetvis ventilation/frisk luft). Men att stoppa in elelement i FTX-systemet är jag också tveksam till.

Tack för svar. Som du kanske läst så tror jag mycket på biobränslen och tycker det låter sympatiskt att du eldar med en kamin. Varför har du ett FTX system? Räcker det inte med ett välisolerat hus och din vattenmantlade vedkamin? Att återvinna den energi du får fram från vedeldningen bör inte vara miljövänligt om du ser till koldioxidutsläpp från elen?

Bor själv i ett av få enfamiljspassivhus och kan rapportera om hur det i praktiken ligger till. Det är helt rätt att huset har flera uppvärmningssystem. FTX innehåller ett värmebatteri på 1,8kW men kopplas bara på om jag skulle resa bort en månad i februari och inte vill komma hem till lagom varmt hus. Den värmekällan jag använder mig av är en vattenmantlad vedkamin. När det är riktigt kallt eldar jag lite på kvällen när jag kommer hem så får jag både strålningsvärme till rummet och varmvatten på köpet. På detta viset används el bara till belysning, apparater och till drift av FTX och pump till den vattenmantlade kaminen.

Nya idéer är alltid spännande och jag tycker att det är bra att vi har olika slags bostäder i vårt land. Men att värma upp ett hus med ett FTX-system har sina baksidor. Här är några frågeställningar.

1. Hur mycket el förbrukar ett FTX-hus under vinterhalvåret?
2. Hur produceras den elen under vinterhalvåret och hur mycket koldioxid genererar den produktionen?

Svensk forskning (Anna Joelsson mfl) visar att hus som värms med el, som t.ex. ett passivhus som använder FTX-system, använder mer energi än en vanlig villa från sjuttiotalet och släpper ut mer koldioxid än de flesta hus som värms med fjärrvärme. Något att ta med dig när du skriver om FTX-hus.

Sedan finns massa andra åsikter om husens täthet, deras små fönster, tjocka väggar etc. Men för mig är energifrågan den viktigaste.

Hej,
Jag håller för tillfället på att skriva om FTX-systemen i Hammarby Sjöstad, Sickla Udde. Jag har inte hunnit sätta mig in så väldigt ännu men tänkte fråga dig - du låter väldigt skeptisk till FTX-systemet i ventilationen, varför det?
Mvh Elin

skriv ny kommentar

  • Webbadresser blir till länkar automatiskt.

Mer om formatering.

CAPTCHA
GOD BOSTAD undrar om du är mänsklig?
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.