En stil för den nya tiden

 

 

 

 

 

 

 

Seifert House av BauKultur, Österrike.

 

Vem bygger vi för? 78kvm för 3 personer, 2 sovrum, kök och vardagsrum i öppen planlösning, badrum med tvättmöjlighet och svängrum för rullstol. Den allenarådande stilen är funkis, ett snart 80 år gammalt formideal; en stil för den nya tiden. Ett ideal för idealmänniskan med de normala måtten, den normala plånboken, smaken och levnadsförhållandena. En byggnadsform sprungen ur fascismens tidsålder med hänvisning till "massorna".

Idag: 00-talet - individens tidsålder. I det mångkulturella samhället där vi nu står inför en av de största utmaningar mänskligheten stått inför, med alla nya krav på personlig prägel, ett allmänt formintresse, byggprogramsboom på TV och ett ekologiskt långsiktigt tänkande av planering, transporter och föränderlighet. Vad bygger vi? Nyfunkis.

Borde inte byggandet vara av vår tid? Vara berikande, inspirerande, långsiktigt anpassningsbart och individuellt? Är verkligen alla människor 160-190cm långa? Har vi alla behov av en viss längd köksbänk? Använder alla ett "vardagsrum"? Hur många av tusen personer sitter i en rullstol? Hur många är för långa för att passera en normal dörr? 20 graders homogen dragfri luftmiljö. Som en väloljad kuvös.

Ja så är det. Reglering, perfektionism och en vilja att skapa det bästa tänkbara boendet för alla tycks leda till ett behov tillfredställt för ett fåtal.

Jag gör att upprop för ett mer diversifierat bostadsbyggande. Individuellt och platsspecifikt.

En definitiv återgång till ..... arkitektur.

kommentarer

Ja och mer av saker som vid första anblicken tycks vara onödiga saker, som dekorerade fasader med detaljarbeten, kanske till och med så onödiga saker som spriror och torn...eller något nytt!!

För det är bara vid första anblicken som det är onödigt, i längden krävs det utsmyckningar och livlighet i byggnader för att bygga det goda samhället. Kanske inte i alla byggnader givetvis, men någon gång, någonstans bör fastigheter sticka ut, vilket mycket få nybyggen gör idag.

Men sedan är det i tillväxtorter i Sverige svårt att kunna bo där man vill, utan man får bo där man hamnar, och då är dagens ordning skön för mig som är mellan 160 och 190. =)

Tyvärr tycks det som ytterst få arkitekter skulle hålla med dig, vilket är lite synd eftersom det måste vara de som står för arkitekturen.

Det verkar som någon sorts bourdieuansk mekanism har fått det till att arkitekter älskar nyfunkis - så avskalat och intetsägande som möjligt - för att den detaljrika arkitektur folk älskar ses som vulgär, nostalgisk och moraliskt korrumperad.

Se t.ex. Catharina Sternudds avhandling.

/Jan Wiklund

skriv ny kommentar

  • Webbadresser blir till länkar automatiskt.

Mer om formatering.

CAPTCHA
GOD BOSTAD undrar om du är mänsklig?
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.