En skalbagge i Sjöstaden
Kv. Böljan i Lugnet i Hammarby Sjöstad. Huset rymmer 81 lägenheter. Foto: Lars Backhans
Det gröna huset väckte min nyfikenhet första gången jag såg det, det skiljde sig från de andra husen i området Lugnet i Hammarby Sjöstad. Huset har långa balkonger med glasfronter, det blänker av aluminium och fasaderna glimrar. Jag förstår, av egen erfarenhet, att det krävs ett stort mått av engagemang för att få igenom allt det där, för att övertyga byggherren, Riksbyggen. Jag blir nyfiken och undrar vem som ritat huset.
På Riksbyggens hemsida finns ett par lägenheter fortfarande kvar till salu i skalbaggen, men det står inget om vilket arkitektkontor som ritat huset. Trisst.
Huset lyser trevligt på natten. De ljusa entréerna är vackra att passera. Foto: Lars Backhans.
Jag går ut på natten och för att se hur huset ter sig. Det finns något mystiskt över huset, det lyser som en grön lampa. Entréerna
känns lyxigt distanserade, lite sydeuropeiska i sin avsaknad av bjärta kulörer. Aluminumpartiet, linitglasskivorna, det vita väggmaterialet, armaturen i krom ger ett svalt och kyligt intryck. Foto: Lars Backhans.
Google leder mig till arkitektkontoret Kod-Arkitekter. Det är ett arkitektkontor med tre kvinnor som delägare Åsa Kallstenius, Sanna Hederus och Helena Wessberg. Samtliga delägare har varit med i projektet samt Karin Arnberg. Jag ringer Åsa Kallstenius för att få veta lite mer om huset. Hon svarar artigt på mina frågor samtidigt som ett barn skriker högt i bakgrunden.
Åsa berättar att konceptet till huset kom till tidigt i processen, när de upptäckte hur stora kvarteren var i området, och att även deras kvarter hade en "störd skala". De konceptualiserade sitt hus till en grönskimrande skalbagge, fasaderna skulle glänsa i olika gröna färger likt kroppen på en skalbagge, och på så sätt skulle huset kännas som en helhet men ändå skulle skalan brytas ner. Att Kod hade ett starkt koncept med sig tidigt in i byggprocessen var säkert en bidragande orsak till framgången. Deras analys av den "störda skalan" kändes helt rätt så här i efterhand. Lugnet, som området kallas, är ovanligt storskalig planerat och visst är husen lite för stora och andra mer etablerade arkitektkontor har inte lyckats bryta ner skalan på sina huskroppar så väl som Kod lyckats.
Hemligheten med de skimrande fasaderna är att de klätts i glasskivor som kallas för Linitglas, växlat med Steniskivor. Utifrån ser det ut som om lägenheterna har balkongdörrar istället för fönster. Men det är en blandning av balkongdörrar och fönster. Anledningen till att de inte kunde använda bara balkongdörrar var att fönster har en bättre ljudreduktion. Den gröna sockelvåningen är en grön terrazzo.
Linitglaset är ett populärt material på ritbordet och dyker säkert upp i många kommande bostadsprojekt. Här är ett annat exempel på användning av linitglas i bostäder. Linitglas täcker in loftgångar i Scheiwiller Svenssons läckra ungdomsbostäder i Högdalen. Foto: SSARK.
Kod-Arkitekters första bostadshus ger mersmak, det ger en lyxig känsla trots att huset är byggt av enkla material.
kommentarer
Intressant att läsa om huset man bor i. Det är ett kul tema att försöka efterlikna en skalbagge, dock är motivet inte helt uppenbart för alla. Flera vänner har haft gissningslek vad motivet faktiskt är för något: manga-figurer har varit på tapeten flera gånger.
/Håkan
skriv ny kommentar